به گزارش خبرنگار پایگاه خبری - تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی به نقل از روابط عمومی مجمع عالی علوم انسانی اسلامی، حجت الاسلام احمدحسین شریفی بیان کرد: تعداد مقالات این دوره نسبت به دوره ششم کمتر شد زیرا از دو سال قبل که مقدمات دوره هفتم را آغاز کردیم به دبیران کمیسیون ها اطلاع رسانی کردیم که مقالات غیرتکراری و در سطح علمی پژوهشی در این دوره پذیرش شوند. به همین علت این دوره مقالات کیفیت بیشتری را دارا هستند.
حجت الاسلام احمدحسین شریفی دبیر علمی هفتمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی در نشست خبری هفتمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی و ششمین جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی با اشاره به اینکه بعضی از منتقدان در داخل کشور از بیهودگی علوم انسانی سخن می گویند، گفت: از سالهای گذشته در دنیای غرب، ایران و جهان اسلام از مرگ علوم انسانی سخن گفته می شد. ما نیز به یک معنا معتقد هستیم علوم انسانی رایج و غربی که مبتنی بر بنیان های معرفتی و انسان شناختی اومانیسم و لیبرالیسم است، گره ای از انسان ایرانی و مسلمان نمی گشاید. به همین دلیل نیز علوم انسانی رایج نتوانسته است قدرت و فایده خود را به جامعه ایرانی اسلامی نشان دهد.
وی ادامه داد: واقعیت علوم انسانی در عرض علوم طبیعی این نیست. در واقع بدون وجود علوم انسانی نمی توان جوامع را اداره کرد. به تعبیر مقام معظم رهبری علوم انسانی نرم افزار فردسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی است. اگر این نرم افزار معیوب باشد جامعه و تمدن معیوب و غیرانسانی را شکل می دهد همانطور که اکنون شاهد هستیم. لذا اگر عده ای معتقدند علوم انسانی رایج قفل شده، مسخر و معطل است، مبتنی بر تفکر اومانیستی است.
دبیر علمی هفتمین کنگره بین المللی علوم انسانی اسلامی تصریح کرد: اکنون در قشر روشنفکر یا مدعی روشنفکری کمتر دیده می شود تحلیل یا سخن علمی، فرهنگی و تمدنی از مساله غزه ارائه شود درحالیکه این حجم از ظلم با تکیه بر بنیان های دموکراسی غربی در حال توجیه است. بنابراین علوم انسانی به این شکل گرهی از مشکلات نمی گشاید. در واقع این نوع علوم انسانی علوم حیوانی سازی انسان است نه علوم انسانی سازی.
شریفی با بیان اینکه طی چند دهه قبل از پیروزی انقلاب، ایده تحول در علوم انسانی و اسلامی سازی معرفت و علم مطرح شد، افزود: تحول در علوم انسانی بعد از انقلاب به طور جدی پیگیری شد. فلسفه شکل گیری کنگره علوم انسانی اسلامی و مجمع عالی علوم انسانی اسلامی این بود که اگر بخواهیم علوم انسانی را در جایگاه اصلی خود و نرم افزار جامعه و تمدن سازی و جهت دهنده سایر علوم قرار دهیم، باید تحولی در علوم انسانی با تکیه بر بنیان های معرفتی اصیل و انسان شناختی اسلامی و قرآنی شکل بگیرد.
وی با اشاره به ارائه آمار درباره تولیدات کنگره گفت: کنگره علوم انسانی اسلامی توانسته است در طول 14 سال گذشته شبکه ای از اندیشمندان، محققان و نویسندگان معتقد به علوم انسانی را شکل دهد. ما در کشور نزدیک به 3300 اندیشمند، محقق و اندیشمند را شناسایی کرده و با آنها ارتباط داریم و در جلسات ما حضور دارند. همچنین شبکه ای از حدود 60 مرکز آموزشی و پژوهشی دغدغه مند تحول در علوم انسانی اسلامی تشکیل شده است.
وی ادامه داد: تولیدات علمی ما تاکنون در حدود 4 هزار مقاله و چکیده مقاله بوده است اما آنچه که تاکنون منتشر شده 707 مقاله بوده است. علاوه بر این در طول دوره برگزاری 7 دوره کنگره تاکنون بیش از 100 نشست علمی و تخصصی با عنوان کرسی های ترویجی و نظریه پردازی برگزار شده است. اگرچه کرونا وقفه ای در برگزاری این نشست ها ایجاد کرد اما از سال قبل هر دو هفته یکبار نشست علمی توسط مجمع عالی علوم انسانی برگزار می شود.
با اشاره به ارائه اطلاعات آماری کنگره هفتم افزود: 15 کمیسیون تخصصی در این کنگره فعالیت می کنند که در 14 مرکز دانشگاهی و پژوهشی برگزار می شوند. تفاوت کمیسیون های این دوره نسبت به دوره های قبل شامل استفاده از موضوعات و چالش های روز جامعه در محورهای فراخوان کمیسیون ها، حرکت به سمت استخراج نظام مسائل کمیسیون ها و تلاش برای افزایش تولید محصولات و خروجی های قابل دسترس علوم انسانی اسلامی بوده است.
شریفی تصریح کرد: اعضای شورای علمی کنگره هفتم علوم انسانی ۳۸ نفر و اعضای شورای علمی این کنگره حدود ۱۹۸ نفر است.
وی اضافه کرد: تعداد چکیده و مقالات دریافتی در این دوره 510 عنوان بود و تاکنون 330 مقاله پذیرفته شده است. تعداد مقالات این دوره نسبت به دوره ششم کمتر شد زیرا از دو سال قبل که مقدمات دوره هفتم را آغاز کردیم به دبیران کمیسیون ها اطلاع رسانی کردیم که مقالات غیرتکراری و در سطح علمی پژوهشی در این دوره پذیرش شوند. به همین علت این دوره مقالات کیفیت بیشتری را دارا هستند.
شریفی در پایان یادآور شد: هفتمین کنگره بینالمللی علوم انسانی اسلامی و ششمین دوره جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی با حضور بیش از ۱۵۰۰ نفر از اساتید، محققان و دانش پژوهان کشور و با همکاری ۵۴ مرکز علمی داخلی و خارجی 22 آبان ماه در فرهنگستان علوم افتتاح شده و کمیسیون ها نیز از 23 آبان ماه تا اول آذرماه در مراکز علمی برگزار خواهند شد.