به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، به نقل از شبکه اجتهاد؛ چهلودومین نشست از سلسلهنشستهای علمی «یکشنبههای روش» با تمرکز بر امکانسنجی کاربست اقدامپژوهی در امتداد اجتماعی گزارههای فقهی، روز یکشنبه با سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین محسن الویری و نقد دکتر کیومرث اشتریان برگزار شد.
در این نشست که به همت پژوهشگاه باقرالعلوم (ع) برگزار شد، پرسش محوری آن بود که «چگونه میتوان احکام فقهی را به رفتارهای جمعی و هنجارهای اجتماعی بدل کرد؟». این پرسش با تکیه بر ظرفیتهای روش تحقیق اقدامپژوهی، بهمثابه راهی برای عبور از مرزهای نظریهپردازی صرف در فقه و ورود آن به عرصه سیاستگذاری اجرایی و کنش اجتماعی مورد بررسی قرار گرفت.
حجتالاسلام والمسلمین الویری در ارائه خود، با تأکید بر دغدغه دیرین فقه اسلامی در زمینه تنظیم زیست مؤمنانه فردی و اجتماعی، تصریح کرد: یکی از چالشهای بنیادین فقه اجتماعی، فقدان سازوکارهای روشمند برای تبدیل استنباطهای فقهی به هنجارهای نهادینهشده در جامعه است.
وی افزود: اقدامپژوهی(Action Research)، بهعنوان یک روش مشارکتی و مسئلهمحور، ظرفیت مناسبی دارد تا با ورود به میدان عمل، به فهم بهتر شرایط اجتماعی و اصلاح تدریجی کنشها کمک کند و به این ترتیب، میتواند پلی میان فقه و حوزه عمل اجتماعی باشد.
در ادامه نشست، دکتر کیومرث اشتریان، استاد دانشگاه تهران، در مقام ناقد، به بررسی نقاط قوت و چالشهای پیشروی این رویکرد پرداخت و ضمن استقبال از تلاش برای پیوند فقه و میدان اجتماعی، بر لزوم دقت در ترجمه مفاهیم روششناختی مدرن به بسترهای بومی و اسلامی تأکید کرد.