رئیس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) با تأکید بر هویتساز و فرهنگساز بودن علوم انسانی افزود: هر دو گروه صالح که به فکر تعالی جامعه هستند و گمراه که در صدد انحراف جامعه هستند، از علوم انسانی بهره میگیرند تا جایی که برخی اندیشمندان قایل هستند برخی از علوم انسانی با هدف استعمار ملتها به وجود آمده است.
وی با اشاره به اینکه یکی از رسالتهای مهم حوزههای علمیه هویت بخشی و ساخت فرهنگ اجتماعی در جامعه و آفرینش تمدن نوین اجتماعی است، مطرح کرد: این سه وظیفه و رسالت باید بر اساس مبانی و اندیشههای اسلامی صورت بگیرد.
رئیس همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه مصباح یزدی با بیان اینکه علوم انسانی دو ویژگی مهم دارد، عنوان کرد: یکی از ویژگیهای مهم علوم انسانی هویتسازی است؛ بسیاری از علوم انسانی غربی در راستای تخریب جوامع و ملتهای دیگر شکل گرفته است.
وی با اشاره به اینکه تمدن نوین اسلامی دارای دو بخش قالب و محتوا است، خاطرنشان کرد: علوم انسانی میتواند بخش محتوایی این موضوع را بسازد و اگر حوزههای علمیه بخواهند تمدن نوین اسلامی را محقق کنند باید به علوم انسانی اسلامی ورود کنند.
آیت الله رجبی با بیان اینکه حوزههای علمیه رسالت دفاع از ارزشها و آرمانهای اسلامی را دارند، تصریح کرد: یکی از قلمروهایی که بیشترین آسیب را به ارزشها و آرمانهای اسلامی میزند، علوم انسانی سکولار است.
وی با اشاره به اینکه باید نظام و احکام اسلام را برای دنیا تبیین کنیم، یادآور شد: علوم انسانی اسلامی بهترین عرصه برای بیان این احکام و همزبانی با اندیشمندان دنیا است.
رئیس همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه مصباح یزدی با بیان اینکه مهندسی فرهنگی نخستین برکت علوم انسانی اسلامی برای جامعه اسلامی است، ابراز کرد: دومین برکت نیز جهتدهی به نظام آموزش و پرورش جامعه اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه در عرصههای مختلف آموزش و پژوهش کشور مختصصان علوم انسانی وجود دارند، بیان کرد: اگر این متخصصین در فضای علوم انسانی اسلامی رشد کنند قطعا در فضای اندیشههای اسلامی برنامهریزی خواهند کرد.
آیت الله رجبی با بیان اینکه عمق بخشی و ارتقای فرهنگ عمومی نخبگان جامعه نیز برکت سوم تحقق علوم انسانی اسلامی برای جامعه است، اظهار داشت: باید در جامعه برای نخبگان نیز غنیسازی فرهنگی داشته باشیم که یکی از اصلیترین ارکان تحقق این هدف استفاده از علوم انسانی اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه علوم انسانی اسلامی به دلیل ایجاد مبانی و منابع جدید، تحولی جهش آفرین خواهد داشت، عنوان کرد: محدودیتهایی که در منابع مختلف وجود دارد در منابع علوم انسانی اسلامی وجود ندارد.
رئیس همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی در اندیشه علامه مصباح یزدی با بیان اینکه امام خمینی(ره) فرمودند که ما انقلاب خود را صادر خواهیم کرد، مطرح کرد: علوم انسانی اسلامی به دلیل همزبانی با جهان نخبگانی میتواند منجر به تحقق این هدف شود.
عضو شورای عالی حوزه های علمیه با اشاره به اینکه علوم انسانی امروز دچار ناکارآمدی شده است، خاطرننشان کرد: دانشمندان صریحا این موضوع را اعلام کرده و کتابهای متعددی در این زمینه نگارش شده است.
آیت الله رجبی با اشاره به اینکه در سایه علوم انسانی غربی انسانهای تربیت میشوند که میتوانند جامعه را به نابودی بکشانند و با انتقاد از عملکرد برخی از مسئولان کشور در دولت های قبلی که گرایش به فرهنگ غرب داشتند تصریح کرد: در فتنههای مختلف جامعه از جمله فتنه سال ۸۸ نیز شاهد هستیم که پیشرانان این فتنهها تحصیل کنندگان این علوم در غرب هستند.
وی با اشاره به فقر فکری علوم انسانی رایج و رسیدن به مرحله بحران و با بیان اینکه علوم انسانی اسلامی میتواند در سطح جهانی مردم را متوجه ارزشهای اسلامی بنماید، یادآور شد: در این مسیر مراکز حوزوی و دانشگاهی رسالتهای سنگینی بر عهده دارند.
همکاری ۴۵ مرکز علمی داخلی و خارجی در برگزاری همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی
حجت الاسلام والمسلمین علی مصباح یزدی اظهار کرد: در این همایش اندیشه علوم انسانی اسلامی آیت الله مصباح بررسی میشود.
وی با اشاره به اینکه این همایش در چهار محور دنبال شده است، مطرح کرد: دیدگاههای آیت الله مصباح یزدی، مطالعه تطبیقی اندیشههای ایشان با دیگر متفکران در حوزه علوم انسانی، منظومه فکری علامه مصباح در علوم انسانی اسلامی و انعکاس و تاثیرگذاری اندیشه علامه مصباح در آثار اندیشمندان علوم انسانی این محورها را شامل میشوند.
دبیر علمی همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی با بیان اینکه در برگزاری این همایش حدود ۴۵ مرکز علمی داخلی، خارجی، دانشگاهی و حوزوی همکاری داشتهاند، عنوان کرد: ریاست، کمیته چهارگانه علوم عقلی، نقلی، رفتاری و اجتماعی، کمیته اجرایی، کمیته بین الملل و کمیته رسانه نیز ارکان همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی را شامل میشوند.
وی با اشاره به اینکه در این همایش ۴۸۱ مقاله که ۱۸ مورد آن انگلیسی و ۳۲ مورد آن عربی بودند، دریافت شده است، خاطرنشان کرد: از این تعداد ۳۷۵ عنوان مقاله شامل ۱۴ مورد انگلیسی و ۳۰ مورد عربی پذیرفته شده است.
حجت الاسلام والمسلمین مصباح یزدی با اشاره به اینکه ۶۰ کرسی و نشست علمی در موسسه امام خمینی(ره) برگزار شده است، تصریح کرد: همچنین ۲۵ کرسی در مراکز همکار داخل کشور، ۱۰ وبینار به زبانهای عربی و انگلیسی، ۸ نشست علمی در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ۴ نشست علمی در سوریه، ۲ نشست علمی در نمایندگی جامعه المصطفی در افغانستان، ۲ نشست علمی در جامعه آل البیت العالمیه و ۱ نشست در نمایندگی جامعه المصطفی در گرگان برگزار شده است.
وی با بیان اینکه پیش همایشهای یک روزه و نیم روزه نیز در مراکز مختلف ملی و بین المللی برگزار شده است، یادآور شد: این پیش همایشها در مراکز و کشورهای مختلفی ازجمله لبنان، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، دانشگاه آزاد قم، جامعه المصطفی و … دنبال شده است.
دبیر علمی همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی با اشاره به اینکه بیش از ۴۴ جلسه مصاحبه علمی با شخصیتهای علمی داخلی و خارجی در چهار محور علوم عقلی، نقلی رفتاری و اجتماعی برگزار شده است، بیان کرد: این مصاحبهها در حدود هزار صفحه تنظیم شده که در حاشیه این همایش آیین رونمایی از آن نیز برگزار خواهد شد.
وی با بیان اینکه در حاشیه این همایش اقدامات مختلف دیگری نیز دنبال شده است، ابراز کرد: ازجمله این اقدامات میتوان به راه اندازی سایت سه زبانه اطلاعرسانی همایش، انتشار ۴ شماره خبرنامه همایش، انتشار الکترونیکی و رایگان مجموعه آثار علامه مصباح، برپایی نمیاشگاه کتابهای علامه مصباح و برگزاری مسابقه از آثار علامه مصباح اشاره کرد.
انتهای پیام/
نظرات