به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی؛ حوزه علمیه خراسان، برنامه ریزی در خصوص ساماندهی و پرورش جامعه نخبگانی داشته و توانسته تا تلاش های علمی جامعه نخبگانی را در راستای بیانیه گام دوم انقلاب و منطبق با فرمایشات رهبری معظم، آنطور که بایسته و شایسته است، جهت دهی کند.
قلم این روزها، دِین دارد، دِین به نخبگان و استعدادهای برتر حوزه علمیه خراسان که به میدان آمده اند و جهادگرانه در عرصه های علمی خوش درخشیدند. همان ها که امروز حوزه به نام زیبنده شان در پیشانی خود افتخار می کند و کارنامه حوزه امروز با حضور این عزیزان در تلالو است.
در همین راستا مرکز نخبگان و استعدادهای برتر در راستای تحقق منویات رهبر معظم انقلاب به پرورش ساختار جامعه نخبگانی پرداخته و با اجماع در این زمینه، ساختارمند و در گام های مدون علمی، به برنامه ریزی در جهت شناسایی جامعه نخبگانی حوزه علمیه خراسان، طبقه بندی، ساماندهی، حمایت و نیز مسئولیت خواهی از آنان برای ارتقای علمی_تربیتی اقدام نمود.
مرکز نخبگان و استعدادهای برتر در ادامه مبنا را بر نظریه پردازی و پژوهش و تولید علوم اسلامی، توسعه اندیشه دینی و تبلیغ فرهنگ اسلامی و انقلابی و حمایت همه جانبه از نظام اسلامی در گام دوم انقلاب، گسترش اندیشه اسلامی در سطح ملی و فرا ملی و نیز تربیت نیروهای مستعد و به فعلیت رسانی آنها به مرحله نخبگی پرداخت و در این مدت، با اراده و عزمی ستودنی، با تلاش شبانه روزی درخور، همه مبانی مدنظر رهبر معظم انقلاب را تا آنجا که توان داشت، پیاده کرد. رهبر معظم انقلاب در باب ظرفیت های عظیم نخبگانی در فضای حوزه های علمیه کشور همپای دیگر مراکز علمی چنین می فرمایند: در بخشهای گوناگون کشور، بعضاً کارهای بزرگ و ابتکارات شگفتانگیزی به دست جوانان انجام میشود و در بخش حوزه و طلبگی نیز یقیناً چنین استعدادهایی وجود دارند که باید شناسایی و در حلقههای فکری به کار گرفته شوند و از آنها مسئولیت خواسته شود. (۱۳۹۸/۱۱/۱۴ دیدار اعضای شورای عالی حوزه های علمیه با رهبر انقلاب)
آغاز حرکت علمی کشور و نخبه پروری با پیروزی انقلاب
مقام معظم رهبری بر روی شناسایی و پرورش نخبگان و کمک به آن ها در طی مراحل علمی تمرکز و اصرار دارند و در یکی از جلسات پربار خویش نیز تأکید فرمودند که به صورت همه جانبه از بحث نخبگی و نخبگان دفاع می کنند؛ البته در بازه ای از تاریخ – دوره استیلای استعمار و حکومت های استبدادی – بحث نخبه و نخبه پروری کم رنگ شد اما به برکت پیروزی انقلاب اسلامی، حرکت کشور در همه زمینه های علمی روز دنیا مثل علوم انسانی، علوم نظامی، هوافضا، نانوتکنولوژی، انرژی هسته ای و… سرعت گرفت و همپای آن، موضوع نخبه پروری نیز توسعه و گسترش یافت.
جهادگران میدان علم، دانش و بصیرت
مجاهده در راه خداوند، ابعاد نظامی، تسلیحاتی و علمی دارد که در میدان قیاس جهاد نظامی و علمی، جهاد در میدان علم و دانش، خصوصاً دانش های الهی و دینی اهمیت بسیار بالاتری پیدا می کند؛ دلیل این امر نیز ایجاد زیرساخت هایی برای پرورش نیروهای مجاهد در عرصه های مختلف از جمله نظامی و تسلیحاتی است.
همانگونه که در روایات نیز این چنین آمده است که «مداد العلماء افضل من دماء الشهدا»؛ خداوند مداد و نوشته عالمان را بر خون شهدا برتری داده است چراکه این عالمان هستند که مجاهدان راه حق را از نظر فکر و آرمان جهت می دهند؛ از این رو در عرصه جهاد علمی فضیلت خاص بر اساس مبانی قرآن استوار شده چنان که به تصریح آمده: «یَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِینَ آمَنُوا مِنْکُمْ وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ (مجادله/۱۱)».
بنابراین؛ باید گفت هدف دین مبین اسلام، پرورش انسان های صالح، فضیلت یافته و به کمال رسیده است، لذا برای رسیدن به این هدف در سطح عالی و کلان، فرصتی برای برخی از افراد ایجاد می شود که با تحصیل علم و دانش، زمینه پرورش دادن سایر همنوعان خود را از لحاظ عقیدتی و فکری نیز به طور متعالی فراهم آورند.
تکیه بر شناسایی و بالندگی نخبگان مستعد حوزه علمیه خراسان
با تکیه بر این امر مرکز نخبگان و استعدادهای برتر حوزه، برنامه های خود را در دو ساحت شناسایی، جذب و حمایت نخبگان و استعدادهای برتر از یک طرف و ساماندهی و توانمندسازی این عزیزان از سوی دیگر در همه ابعاد دنبال کرد.
هدف آن شد که عده ای در حوزه علمیه خراسان، زمینه را فراهم کنند تا آنانی که وظیفه و رسالت خود را کسب نخبگی و تخصص می دانند ورودی عالمانه و در راستای تولید محتوای بروز داشته باشند که اندیشمندان عالم نیز در ساحت طبقه بندی همین نگاه را دارند.
در مورد پیامبر (ص) و اهل بیت (ع)، نیز، همگی آنان پیش از مسئولیت بزرگ نبوت، رسالت و رهبری، در اوج نخبگی و نهایت پختگی بوده اند و افرادی همچون شیخ طوسی، شیخ مفید، خواجه نصیرالدین طوسی، علامه حلّی، شهید اول، شهید ثانی، مرحوم نراقی، شیخ انصاری، آخوند خراسانی و … به عنوان عالمان وفرهیختگان نخبه مطرح بوده اند.
چشم اندازی در راستای پاسخگویی به نیازهای درون و برون حوزوی
در طول چندین و چند ساله اخیر، حوزه علمیه خراسان، عالمانه و با چشم اندازی بنیادین، برنامه ریزی در خصوص ساماندهی و پرورش جامعه نخبگانی در چارچوب منویات مقام معظم رهبری(حفظه الله تعالی)، مصوبات شورای عالی و سند چشم انداز این حوزه مبارکه داشته و توانسته تا تلاش های علمی جامعه نخبگانی را در راستای بیانیه گام دوم انقلاب و منطبق با فرمایشات رهبری معظم، آنطور که بایسته و شایسته است، جهت دهی کند.
این حضور علمی نخبگان حوزوی، گام ارزشمندی در راستای پاسخ به نیازهای درون حوزوی جامعه نخبگانی از یکسو و پاسخ به نیازهای بین المللی و برون حوزوی مبتلا به منطقه و دنیا از سوی دیگر برداشته و توانسته به نظام اسلامی در ابعاد، عرصه ها و ساحت های گوناگون روز کشور کمک های شایان و بسزایی بنماید.
شناسایی و توانمندسازی ظرفیت های پنهان و پیدای فراوان در حوزه علمیه خراسان، به همراه شناسایی، رشد و ارتقای علمی و تربیتی آنها در همین ساحت از یکسو و کشف و شناسائی استعدادهای برتر، پرورش آنان و بستر سازی، تا رسیدن به مرحله نخبگی، به صورت روز آمد و مداوم از طرف دیگر، گام های بلندی در راه اعتلای فرهنگ بوده اند.
حوزه علمیه خراسان طی همه این سال ها توانسته است تا با راهبرد ها و راهکارهای مدون تحولی و در برنامه های جداگانه، به تفکیک و با فعالیت های عالمانه ممتاز، به شناسایی نخبگان آموزشی، پژوهشی، تهذیبی، تبلیغی، مدیریتی و مهارتی بپردازد و پس از آن آنان را در راستای تولید علم و نظریه پردازی دینی جهت دهی کند.
پرچمداری حوزه علمیه خراسان در پذیرش استعدادهای برتر و نخبگان حوزوی در کشور
فضای نخبگانی حوزه و دانشگاه، بنا به اصل وحدت، باید آمیخته باشد و نخبگان ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشته باشند تا حرکت جامعه را به سمت و سوی تمدن اسلامی تسریع ببخشند. در چند سال اخیر توام با فعالیت دانشگاه ها و مراکز صنعتی کشور در جذب نخبگان و استعدادهای برتر، حوزه علمیه خراسان نیز در این مسیر حرکت کرده است .
این روزها گرچه تعداد نخبگان حوزوی در سطح استان خراسان بیش از آن چیزی است که به نظر دیده می شود اما باید دایره جذب نخبگانی را وسیع تر کرد تا استعدادهای بالقوه، به ساحت نظریه پردازی، تمدن سازی نوین اسلامی و نیازهای حکومتی، دینی و اجتماعی بپردازند که البته الحمدلله در سال های اخیر با عنایت نظر مقام معظم رهبری و همت و حمایت مسئولین و متولیان بنیاد ملی نخبگان در جذب استعدادهای برتر حوزوی اتفاقات مبارکی صورت گرفته است.
بروز ثمرات تحول با درخشش نخبگان و استعدادهای برتر
با توانمندسازی نخبگان معزز حوزه، در راستای حضور جامعه نخبگانی در همایشهای علمی اسلامی، نظریه پردازی و اندیشه ورزی در داخل و خارج کشور بستر سازی های لازم صورت پذیرفت و جامعه اسلامی نیز از حضور نخبگان حوزه به واسطه حضور در مراکز و مجموعه های مختلف نظام استفاده کرده است.
بخش دیگری از نخبگان ممتاز نیز همراه با تاسیس بخش های علمی و کانونهای بهروری دانشی ، به ساحت علمی ورود ارزشمندی داشته و به واسطه ایجاد پل های معرفتی با کانون ها و مراکز نخبگانی نظیر حوزه های علمیه و دانشگاه های کشور توانسته اند اثار و تولیدات فاخری را به جامعه اسلامی امروز عرضه و ارائه کنند.
رشد کم نظیر و بی سابقه عرصه نخبگانی
نگاه عالمانه به فعالیت های ارزنده حوزه علمیه خراسان، نشانگر و مبین آن است که در سالیان گذشته، کارهای تحولی ارزنده ای صورت گرفته و سعی شده است تا در عرصه تحول، مطالبات مدنظر رهبر معظم انقلاب عملیاتی شود؛ همانطور که ایشان نیز این فعالیت ها را مورد حمایت قرار داده اند و به واقع اگر با نگاه جامع تر و پویاتری، شرایط امروز نخبگان و استعدادهای برتر را رصد کنید، این رشد کم نظیر و بی سابقه، متجلی است.
در حقیقت نخبگان و استعدادهای برتر، به عنوان سرمایه های عظیم این مرکز، موجب ایجاد موج مثبتی در حوزه علمیه خراسان شده و به نوعی رقابتی تکاملی و تحولی را رقم زده است که امیدواریم ادامه فعالیت های نخبگان و استعدادهای برتر حوزه، در راستای شناسایی و پاسخگویی به نیازهای روز جامعه باشد.
بدون تردید حوزه علمیه خراسان این روزها در طلیعه فصل تازه ای از مدیریت در تحول، با برنامه ریزی های مبنایی و شایسته، گام های درخشان تری را در زمینه های شناسایی، جذب، توانمند سازی و استفاده از ظرفیت ها و پتانسیل نخبگان و استعدادهای این حوزه مبارکه که در پیشانی آن می درخشند، برمی دارد و از ظرفیت های برجسته موجود، در راستای ایجاد تحول سازنده و کارآمد در این حوزه علمیه کهن استفاده می کند که قطعا و حتما، با توجه به والایی فکر و اندیشه بزرگان ومسئولان حوزه علمیه خراسان، این گام های بلند به سرعت و سهولت برداشته خواهد شد. انشاءالله
مدیریت رسانه و ارتباطات
نظرات