به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی؛ عبدالحسین کلانتری معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و دبیر جشنواره فارابی در نشست خبری اعلام فراخوان جشنواره چهاردهم با بیان اینکه اصلاحاتی در نوع فعالیت جشنواره فارابی اعمال شده است، گفت: ما امیدواریم با انجام تغییراتی در جشنواره شاهد اعتلای علوم انسانی در کشور و پویایی آن باشیم. در واقع جشنواره فارابی تجلی و عصاره فعالیت های پژوهشگران و فرهیختگان حوزه علوم انسانی و محلی برای ارزیابی آثار ارزشمند علوم انسانی در طول یکسال است تا به این واسطه پایش دقیقی از وضعیت علوم انسانی در کشور انجام بگیرد
وی اضافه کرد: جشنواره فارابی با ارزیابی آثار پژوهشگران حوزه علوم انسانی که خوش درخشیده اند و کمک به گستره علوم انسانی کرده اند، آنها را مورد تشویق قرار می دهد. همچنین با پیگیری های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری اقدامات ساختاری انجام گرفته است و بخش ویژه ای در حوزه علوم انسانی در وزارتخانه ایجاد شده است. در همین راستا مرکز علوم انسانی در وزارتخانه راه اندازی شده که بازنگری آیین نامه ارتقاء یکی از اقدامات این مرکز محسوب می شود.
کلانتری در ادامه گفت: اصحاب علوم انسانی در گذشته همواره گله مند بودند که ارزیابی فعالیت های پژوهشگران بر اساس شاخصه های متناسب با فعالیت های علوم انسانی نیست و حالا آیین نامه جدید با حضور اصحاب علوم انسانی در دستور بازنگری است تا در آینده شاهد تدوین آن باشیم. آیین نامه جدید انعطاف لازم را متناسب با اقتضائات علوم انسانی خواهد داشت و افق های بهتری را تجربه خواهد کرد.
دبیر جشنواره فارابی با اشاره به اینکه آیین نامه سرآمدان توسط وزارت علوم تهیه شده است، گفت: در آیین نامه یا شیوه نامه «سرآمدان» در کشور سعی شد به صورت ویژه به علوم انسانی و ویژگیهای خاص آن توجه شود. اگر عرصه فعالیتهای فرهنگی را ذیل آن تعریف کنیم، در این آییننامه شاهد سرآمدان فرهنگی هستیم؛ یعنی اساتیدی که از سرآمدان فرهنگی هستند؛ آیین نامه سرآمدان به طور ویژه به اقتضائات علوم انسانی توجه دارد و در آیین نامه جدید یک سویه نگری هایی که در آیین نامه قبلی وجود داشت را شاهد نخواهیم بود.
کلانتری با اشاره به تغییراتی که در جشنواره سیزدهم و چهاردهم ایجاد شده است، گفت: ما به طور قطع نمی توانیم به طور کامل قدردان تلاش پژوهشگران و محققان عرصه علوم انسانی باشیم اما به سهم خود در جشنواره سیزدهم و حالا در جشنواره چهاردهم ارزش ریالی برگزیدگان را افزایش داده ایم به طوریکه جایزه ای که به برگزیدگان جشنواره تعلق می گیرد همانند برگزیدگان جشنواره خوارزمی است.
وی اضافه کرد: جشنواره درصدد است گشایش هایی را در جهت حمایت از برنامه های پژوهشی اساتید فرهیخته اعمال کند و تسهیلاتی در این خصوص ارائه نماید تا پژوهشگران در عرصه های مورد علاقه خود اقدام به تحقیق و بررسی کنند.
دبیر جشنواره فارابی با تاکید بر اینکه علوم انسانی باید در افق اعلاء به حل مسائل کشور کمک کند، گفت: بسیاری از موضوعات در کشور در حداقلی ترین تفاسیر هم ارتباط به علوم انسانی پیدا می کنند و بخش عظیمی از این مسائل به رفتار کنشگران، سیاست گذاران، فرهنگ سازان و شهروندان بازمی گردد. علوم انسانی باید معطوف به مسائل کشور گام بردارد و مشکلات آنها را رفع کند؛ مسائلی مانند آنچه که امروز در کشور رخ داده است.
کلانتری با اشاره به اهمیت علوم انسانی در جامعه افزود: علوم انسانی امکان مدارا را در جامعه ایجاد کرده و تحمل را نهادینه می کند و فرهنگ مطالبه گری توسط جامعه از مسئولان را فراهم می نماید. ضمن اینکه تمهیدات لازم را در جهت کاهش شکاف میان دولت و ملت ایجاد می کند. علوم انسانی موجب ارتقای سرمایه اجتماعی و امید در جامعه می شود و باید دین خود را به جامعه ادا کند.
معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پایان سخنانش با اظهار امیدواری از رفع مشکلات پژوهشگران حوزه علوم انسانی توسط جشنواره فارابی گفت: اگرچه علوم انسانی از جهاتی از بنیان های غربی خود آسیب دیده است اما توانایی رفع مسائل کشور را دارد و ما ایمدواریم جشنواره فارابی بتواند این مسیر را تسهیل کند.
https://ihkn.ir/?p=30133
نظرات