دکتر شهرستانی به نقاط مشترک بین وضعیت امروز علوم انسانی و سیاست ما و اندیشه فارابی اشاره کرد و به تحلیل تلاش فکری فارابی در دورۀ خودش که در مواجهه با فرهنگ یونانی شکل گرفته پرداخت.
وی افزود: از یک منظر، مسئلۀ فرهنگی و اجتماعی ما در مواجهه با تمدنِ مدرن غربی همان مسئلۀ فارابی در مواجهه با تمدن یونانی است.
دکتر شهرستانی گفت: فارابی در مواجهه با تمدنِ یونانی، دست به اجتهاد فکری زد و موسس فلسفۀ اسلامی شد که این همان مسئله ای است که ما اکنون در مواجهه با تمدن مدرن غربی در پیش داریم و از این جهت فارابی، می تواند الگویِ بسیار مناسبی برای تحول در علوم انسانی و سیاست ورزی صحیح ما قلمداد شود.
در بخش پرسش و پاسخ به مهمترین نکته ای که اشاره شد بررسی دلایل تاخیر در توجه به فارابی در سنت فکری ما بود که در این باره دکتر شهرستانی گفت: توجه به قلمرو فلسفۀ سیاسی، بعد از فارابی به محاق رفت و ابعاد دیگر سنت فلسفیِ ما مخصوصاً در فلسفۀ اولی و الاهیات بالمعنی الاخص گسترش پیدا کرد.
وی افزود: این غفلت حتی در دورۀ معاصر و پس از مواجهه با تمدنِ مدرن غربی که توجه به سیاست و جامعه در بالاترین شکل ممکن در آن برجسته است، بازهم تا سالها مرتفع نشد.
دکتر شهرستانی به توجهه مرحوم علامه طباطبائی (ره) و بعد از آن دکتر داوری اردکانی به این موضوع اشاره کرد و گفت: اکنون این توجهات زمینه را برای توجه دقیق به فارابی و راهکارهای او برای امروز ما فراهم کرده است.
نظرات