به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، رسانه KHAMENEI.IR به مناسبت نامگذاری سال جدید توسط آیت الله خامنه ای در گفتوگو با آقای دکتر سید امیر سیاح، رئیس مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار کشور الزامات شعار امسال و تحقق نقش مردم در تولید کشور را بررسی کرده است.
مرکز ملی مطالعات، پایش و بهبود محیط کسب و کار را معرفی کنید و بگویید این مرکز چه نسبتی با شعار سال ۱۴۰۳ دارد و چه گامی میتواند در این راستا بردارد؟
مرکز ملی مطالعات پایش کسب و کار بر اساس قانون اصل ۴۴ تأسیس شده و وظیفهاش این است که کاری کند که بنگاههای اقتصادی در ایران راحت متولد بشوند و سریع رشد کنند.
لازمهی تولد آسان و رشد سریع این است که مقررات اضافی از دستوپای فعال اقتصادی و کارآفرین باز شود و اتفاقاً به همین دلیل هم در این مرکز دبیرخانهی هیئت مقرراتزدایی تشکیل شده است.
در هیئت مقرراتزدایی نمایندگان سه قوه حاضر هستند و وظیفه دارند که مقررات مخل تولید و سرمایهگذاری را کشف و بررسی کنند و اگر زائد تشخیص دادند حذف کنند. این هیئت این قدرت را دارد که به دستگاهها بگوید که بخشنامههایتان را اصلاح کنید یا رأساً بخشهایی از مقررات را که مخل کسبوکار و سرمایهگذاری است باطل کند.
امسال شانزدهمین سالی است که رهبر انقلاب شعار اقتصادی برای سال انتخاب میکنند و هشتمین سالی است که بهطور متوالی مفهوم تولید ملی بصورت مستقیم یا غیر مستقیم در شعار سال مطرح میشود. به نظر شما چرا این قدر بحث تولید ملی برای جمهوری اسلامی اهمیت و جایگاه حیاتی دارد؟
تولید نوشداروی اقتصاد و حلّال اصلیترین مشکلات اقتصاد ماست. دو مشکل اصلیای که مردم ما را اذیّت میکند تورم و بیکاری است و هر دو مشکل ریشهی اصلیاش کمبود تولید است و راه حلش هم رشد تولید است.
اگر تولید رشد کند هم تورم به طور اساسی و ریشهای مهار میشود. رشد تولید باعث ایجاد اشتغال میشود و بیکاری را کاهش میدهد و عدالت را میتواند رشد بدهد.
اینکه کشور ما الان چند سال است که دچار تورم سنگینی است یکی از دلایل اصلی و ریشهایاش این است که تولیدمان زیاد نیست. در دههی از دسترفتهی ۹۰ رشد تولید منفی و باعث شد که مهار تورم دشوار و دشوارتر شود. تأکید درست و راهبردی رهبر معظّم انقلاب بر اینکه تولید رشد کند و توجهها به تولید بشود به همین دلیل است. تولید درست بشود بقیهی مشکلات هم به تدریج حل میشود.
منظور از مشارکت مردم در جهش تولید و مردمی کردن اقتصاد چیست؟ اینکه رهبر انقلاب میفرمایند که باید پای مردم را به اقتصاد باز کنیم معنیاش چیست؟
به نظر من منظور از مردمی کردن اقتصاد این است که همهی شهروندان جمهوری اسلامی بتوانند وارد کسب و کار و کاسبی درست بشوند. در نگاه دینی ما استخدام شدن چیز خیلی مطلوبی نیست. توصیه نشده که استخدام بشوید، برعکس توصیه شده که خودتان کاسبی شخصی داشته باشید.
حالا اگر یک شهروند جمهوری اسلامی بخواهد کاسبی شخصی داشته باشد باید بتواند راحت وارد بازار بشود. در حال حاضر به دلایل مختلف فرهنگی و قانونی و ساختاری مردم بهراحتی نمیتوانند کسب و کار داشته باشند. مردمیسازی اقتصاد یعنی بچهی کارمند و کارگر هم بتواند در آینده مغازه داشته باشد و کاسبی شخصی کند. کسب و کار شخصی یک آرزوی غیرممکن دستنیافتنی نباشد.
در حال حاضر مقررات و قوانین و حتی ذهنیت مسئولان و کثیری از مردم این نیست. ذهنیت این است که بچه کارمندم و لابد باید کارمند باشد. در حالی که هم نگاه دینی ما و هم قانون اصل ۴۴ و گفتمان اقتصاد رهبر انقلاب این است که همهی شهروندان چه بچهی قرچک چه بچهی ولنجک، چه کسی که پدرش کارگر ساده است چه کسی که پدرش کارخانهدار است اینها همه بتوانند در شرایط مساوی کاسبی راه بیندازند.
مردمیسازی اقتصاد یعنی اینکه ذهنیتهای مردم و مسئولان، مقررات زائد و رویههای موجود را طوری اصلاح کنیم که هر شهروند جمهوری اسلامی بتواند کسب و کار شخصی راه بیندازد.
این مردمی کردن اقتصاد چگونه محقق میشود و مثلاً آن بچهی کارگر چه جوری میتواند بیاید کسب و کار راه بیندازد؟
وقتی میگوییم همه بتوانند کاسبی راه بیندازند بچهی کارگر هم میتواند کاسبی راه بیندازد، بچهای که پدرش هیچ سرمایهای ندارد این مستلزم این است که هم در ذهنیتها و هم در قوانین و مقرراتمان و رویههای حاکم بر کشور تحول اساسی ایجاد کنیم، تحول اساسی.
الان اگر بگوییم که میخواهیم یک کاری کنیم که بچهی کارگر هم بتواند کاسبی راه بیندازد میخندند. هم مسئولان میخندند هم مردم. یعنی خیلی احترام بخواهند بگذارند تعجب شدید میکنند میگویند چه جوری بچهی کارمند، بچهی کارگر که هیچ پولی ندارد پدرش تمکّن ندارد که به او مغازه بدهد، به او کارخانه بدهد چه جوری میتواند؟ این راه دارد، اولاً باید ذهنیتها درست بشود. ثانیاً باید تولد بنگاه را آسان کنیم؛ این وظیفهی ماست.
الان بچهی کارگر حتی اگر شمّ کارآفرینی قویای هم داشته باشد و روحیهی کارآفرینی داشته باشد نمیتواند وارد بازار شود. وظیفهی حکومت این است که اگر بخواهد فرمایش رهبر انقلاب را در مردمیسازی اقتصاد و سیاستهای کلی اصل ۴۴ اجرا کند کاری کند که بچهی کارگر هم بتواند کاسبی درست کند و راحت مجوز بگیرد و راحت وارد بازار بشود، کسی اذیّتش نکند و بتواند رقیبی بشود بر بازیگران موجود در بازارها.
قوانین و رویهها و فرهنگ و آموزههای ذهنی مردم و مسئولان الان خلاف این است. این را باید اصلاح کنیم، باید به همه بقبولانیم که با سرمایهی کم هم میشود وارد بازار شد.
ما اگر بخواهیم واقعاً تولید جهش کند و مردم آثار رشد تولید و جهش تولید را در مهار تورم و ایجاد اشتغال ببینند و فرمایش رهبر انقلاب زمین نماند و به طور کامل اجرا بشود، باید هر چیزی که مخلّ سرمایهگذاری هست را کشف و حذف کنیم.
برخی میگویند مردمیسازی اقتصاد به معنی نفی و ایجاد دستانداز برای بنگاههای بزرگ اقتصادی خصوصی برای تأمین منافع اقتصادی بنگاههای کوچک مردمیتر است. نظر شما درباره این دیدگاه چیست؟
منظور از مردمیسازی اقتصاد این نیست که بنگاههای کوچک، کوچک درست شوند و دولت به کوچکها وام بدهد؛ به هیچ وجه این طور نیست. این یک اشتباه خیلی خطرناک است. منظور از مردمیسازی اقتصاد این است که مردم بتوانند وارد کسب و کار بشوند، شرکت و بنگاه تأسیس کنند و بنگاهها را رشد بدهند. یکی از مشکلات بنگاههای کوچک بهرهوری احتمالاً پایین آنهاست.
مردمیسازی اقتصاد مطلقاً مطلقاً با اینکه بنگاههای بزرگ فعالیت کنند و تشکیل بشوند مغایرت ندارد. اتفاقاً اگر بخواهیم جهش تولید داشته باشیم و صادرات بزرگ و در سطح کشوری داشته باشیم چارهای نیست که بنگاههای بزرگ سردمدار بازی باشند. بازیگر اصلی مردمیسازی در جهش تولید بنگاههای بزرگاند.
اما دو نکته دارد این مردمیسازی: اولاً ورود بنگاههای کوچک به بازارها نباید بسته و ناممکن باشد. ثانیاً بنگاههای بزرگ باید بتوانند به بنگاههای کوچک زنجیر شده باشند و مواد اولیه و انواع و اقسام فناوری و مایحتاج تولیدشان را بتوانند از زنجیرهی پاییندستشان بگیرند.
بنابراین مردمیسازی اقتصاد به هیچ وجه به معنی حذف بنگاه بزرگ و بهجای آن نقش آفرینی کوچکها و تولد کوچکها و کوچک ماندن نیست. بازیگر اصلی برای اقتصاد قدرتمند ما شرکتهای بزرگاند. منتها شرکتهای بزرگی که انحصاری نباشند و هر کسی بتواند هم سهامدارش بشود و هم شرکت کوچکی تأسیس کند و بتواند سریع رشدش بدهد و بزرگش بکند.
https://ihkn.ir/?p=37177
نظرات