به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی؛ حجتالاسلام احمد اولیایی در مصاحبه با کافه عدالت به معرفی کتاب جدید خود به نام (درباره عدالت فرهنگی) پرداخت.
عدالت یکی از بزرگترین ارزشهای انسانی و فضائل بشری است که برقراری آن نه فقط هدف اسلام بلکه طبق آیات قرآن هدف تمامی انبیا و ادیان الهی است. در بحث عدالت حوزههای مختلفی وجود دارد از قبیل؛ عدالت اقتصادی، قضایی، اجتماعی و… که یکی از آن حوزهها، حوزه فرهنگ میباشد.
بحث عدالت فرهنگی در عدالت پژوهی مورد غفلت واقع شده، بهگونهای که حتی یک نگاه تقلیلگرایانه بهوجود آمد و عدالت فرهنگی به فرهنگ عدالت یعنی فرهنگ عدالتگستر تقلیل داده شد؛ درحالی که رابطه عدالت و فرهنگ بسیار پیچیده میباشد.
از زمانی که رهبری فرمودند که ما فقدان نظریه جامع عدالت اسلامی داریم و با توجه به مطالعاتی که در حوزه #فرهنگ داشتیم، به موضوع عدالت فرهنگی پرداختیم. از آنجا که هنوز متن منسجم و قابل اعتنایی در این حوزه وجود نداشت ما به فکر افتادیم تا به تحقیق در رابطه با چیستی عدالت فرهنگی بپردازیم.
مسئله ما در کتاب «درباره عدالت فرهنگی» ناظر به عدم معرفت به چیستی عدالت فرهنگی است نه ناظر به عدم معرفت به چگونگی، برای همین مباحث نظری کتاب فربهتر از سویه انضمامی است؛ ولی تلاش شده تا در عرصههای مختلف عدالت فرهنگی مثالهای متفاوتی آورده و بررسی شود.
کتاب از فصل نظری شروع میشود و مباحثی مانند چیستی عدالت، چیستی فرهنگ و… مطرح میشود. در کنار این مباحث چند پرسش اساسی نیز بررسی شده است از جمله؛ عاملیت و ساختار در #فرهنگ چگونه است؟خادمیت فرهنگ مهمتر است یا مختومیت فرهنگ؟ آیا فرهنگ قابل کنترل و برنامه ریزی هست یا خیر؟
کتاب بعد این مباحث وارد ابعاد عدالت فرهنگی میشود و مسئله عدالت توزیعی در فرهنگ را مطرح میکند. ادعای این کتاب یک مقدار متفاوت با نظریه عدالت توزیعی در اقتصاد میباشد، آنهم به خاطر اینکه نگاه اقتصادی در فرهنگ را باید کاهش بدهیم.
اگر در بخش کالای فرهنگی ما مجبور باشیم که به عدالت توزیعی بپردازیم؛ اما در بخشی از فرهنگ که برآمده از افکار، ایدهها و زیبایی شناختی و خلاقیت انسان اجتماعی است، دیگر نمیتوانیم عدالت توزیعی اقتصادی را داشته باشیم.
بحث بعدی کتاب بررسی دو مسئله حق فرهنگی و تکلیف فرهنگی است، همچنین معیارهای عدالت فرهنگی مانند نیاز، برابری، حق فرهنگی، فرصتهای فرهنگی و… را نیز بررسی میکند.
در نهایت کتاب یک برش کوتاهی به عدالت فرهنگی از منظر اسلام میزد و مباحث هستی شناسی فرهنگ، معرفت شناسی فرهنگ، انسان شناسی فرهنگ و مانند اینها را مورد واکاوی قرار میدهد.
این اولین قدم در پژوهش حوزه عدالت فرهنگی است و امیدواریم که مخاطبان عدالتپژوه این کتاب، پس از مطالعه آن یک آوردهای برایشان داشته باشد.
انتهای پیام/
https://ihkn.ir/?p=30570
نظرات