به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی؛ دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در دیدار حجت الاسلام والمسلمین مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم گفت: با وجود اینکه فقه ظرفیت عظیمی در حوزه مسائل اجتماعی دارد ولی اینکه تصور شود ما بتوانیم تمام دستگاه و احکام فقهی را به قانون تبدیل کنیم، کار ساده ای نیست.
یکی از مسائل مهم در این زمینه اثرسنجی قانون برآمده از فقه است که آیا وقتی می خواهیم احکام فقهی را به قانون تبدیل کنیم اثرات آن جامعه چگونه خواهد بود؟ آیا تاثیرگذار است یا به همراه خود تبعات سیاسی، اجتماعی و فقهی دارد؟
یکی از مهمترین ابزارها برای سنجش این پیامدها، ابزار علوم اجتماعی است که به ما کمک می کند که اجرای یک قانون در عرصه میدانی و در بین سطوح جامعه چه اثرات و نتایجی به همراه دارد.
به عنوان نمونه وقتی ما در مورد مسالهای مانند حجاب و عفاف قانونگذاری میکنیم باید ببینیم که صحنه بعد از عمل به چه صورت خواهد بود، یعنی معیاری برای سنجش آثار قانون داشته باشیم.
متاسفانه در بسیاری از حوزه های موضوعی از نظر فقهی تکلیف روشن نیست، در برخی موضوعات نیاز به محتواهای قابل استنتاج و اتکا وجود دارد.
در عموم موضوعات اجتماعی مبتلابه نظام، کمترین انتظار این است که از نظر فقهی موضوعات تعیین تکلیف شده باشند.
در چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، مساله اصلی ما نحوه مداخله دولت اسلامی در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.
دکتر رفیعی آتانی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در نشستی با حضور حجت الاسلام والمسلمین محمدعلی مدرسی یزدی از اساتید برجسته حوزه علمیه قم و عضو شورای سیاستگذاری مرکز تحقیقات اسلامی مجلس پیرامون چهارمین کنفرانس بین المللی دین، فقه و قانون تحت عنوان حکمرانی دینی و تنظیم گیری در مسائل اساسی معاصر، تبادل نظر کردند.
https://ihkn.ir/?p=35625
نظرات