به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، به نقل از خبرگزاری شبستان؛ حجت الاسلام والمسلمین محمد استوار میمندی، درباره برکات انس و ارتباط با مسجد، اظهار کرد: یکی از پایگاههای مبارکی که در اسلام به عنوان پایگاه مولد معنویت و محل عبادت تاسیس شد، مسجد است. اولین مسجد در اسلام مسجد قبا است. وقتی پیامبر (ص) در روستای قبا در هفت کیلومتری جنوب مدینه منتظر بودند تا امیرالمومنین(ع) به همراه مادر خود و حضرت فاطمه زهرا (س) برسند، دستور دادند، مسجدی در آنجا احداث شود. پیامبر (ص) پس از ورود به مدینه دستور به احداث مسجدالنبی(ص) را دادند و هر جا پیامبر(ص) نمازی میخواندند، رسم میشد که آنجا مسجدی ساخته شود. مسجد خانه خدا است، احکامی دارد و در صدر اسلام مسجد محل سازماندهی اجتماعی مسلمانان و نیروهای دفاعی بوده و در یک کلام مسجد محور کنشگریهای اجتماعی اعم از عبادات، نماز جمعه، رویدادهای سیاسی و حتی آمادگی های دفاعی و خدمات اجتماعی نیز بوده است.
سرپرست دفتر امور اجتماعی و سیاسی حوزه های علمیه تصریح کرد: طبیعتا امروز مسجدی می تواند موفق باشد که در خدمت جامعه پردازی قرار گیرد. مسجد جامعه پرداز مسجدی است که کارکردهای آن منطبق بر کارکردهای صدر اسلام باشد، یعنی محور همه رویدادهای یک محله یا شهر با محوریت مساجد صورت گیرد. اگر قرار است خدمات اجتماعی داده شود باید با محوریت مسجد باشد، اگر قرار است سازماندهی اجتماعی صورت گیرد باید با محوریت مسجد باشد، اگر قرار است هستههای دفاعی در شهر در مواجهه با دشمنان شکل بگیرد، باید با محوریت مسجد باشد. امروز هیچ کجا بهتر از مساجد امکان سازماندهی نیروهای مردمی و متدینین در مواجهه فرهنگی با دشمنان را ندارد.
وی افزود: نقش امام جماعت به عنوان مدیر مسجد، بی بدیل است. در گام دوم انقلاب که گام جامعه پردازی به سمت تمدن نوین اسلامی است، مساجد باید به جایگاههای اولیه خود دست پیدا کنند. مرجعیت مساجد باید در دستور کار هم روحانیت، هم حاکمیت و هم عموم مردم و مومنان قرار بگیرد تا ما شاهد برکات مسجد جامعه پرداز و محوریت و مرجعیت باشیم.
استوارمیمندی در ادامه تأکید کرد: تحول در حوزه یکی از مطالبات دیرینه مقام معظم رهبری است. بعد از انقلاب اسلامی و تشکیل نظام مقدس جمهوری اسلامی حوزه علمیه تنها متکفل دین مداری فردی جامعه نیست، بلکه متکفل دینمداری اجتماعی مردم، متکفل تامین نیازهای سیاسی اسلامی و متکفل نیازهای نرم افزاری اداره جامعه اسلامی هم است. برای رسیدن به این اهداف و تحقق این نیازها حوزه نمیتواند به روشهای سنتی اتکا کند، بلکه باید روشهای ممتاز سنتی را حفظ و تقویت کند و نقاط ضعف را ترمیم کند.
وی اضافه کرد: با مدیریت آیت الله اعرافی، یک رویکرد تحولی در حوزه آغاز شد و این رویکرد همچنان ادامه دارد. تدوین ۴۰۶ رشته و گرایش در ۱۶ حوزه دانشی یکی از گامهای بزرگ تحولی حوزه است. همچنین تدوین نظام جامع تبلیغ که تبلیغ را اولویت اول در نظام آموزش و پژوهش معرفی میکند، یکی از گامهای اساسی تحول در حوزه است.
استوارمیمندی در پایان خاطرنشان کرد: تدوین کار ویژههای روحانیت و در امتداد آن طراحی برنامه پنج ساله اول و پنج ساله دوم حوزههای علمیه به منظور تامین نیازهای جامعه در مقاطع و محورهای مختلف از گامهای تحولی در حوزه است، البته این مسیر تحولی باید ادامه پیدا کند تا حوزه علمیه به آن نقطه اعتلایی که امامت جامعه اسلامی و راهبری فرهنگی و اجتماعی و سیاسی جامعه اسلامی است بر اساس آموزههای قرآن و سنت دست پیدا کند.
نظرات