به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، به نقل از خبرگزاری حوزه؛ آیت الله علیرضا اعرافی در آیین اختتامیه چهارمین همایش ملی کتاب سال بانوان که ۶ آذر ۱۴۰۳ در تالار بیداری اسلامی جامعه الزهرا سلام الله علیها قم برگزار شد، عنوان کرد: یکی از درس ها از میان درسهای فراوانی که در زندگی وجود نازنین و با عظمت فاطمه زهرا (س) وجود دارد و میتوان آموخت، عمر کوتاه از نظر کمی و عمری بسیار بلند از منظر کیفیت و آثار ماندگار ایشان است.
مدیر حوزههای علمیه در ادامه گفت: تمدن غرب بر پایه اصول فلسفی و نظریههای بنیادینی بنا شده که در عرصههای مختلف زندگی گسترش یافته و تخصصی شدهاند. این نظریات منجر به شکلگیری دیدگاههایی مانند فمینیسم و تغییر در ادراکات جامعه نسبت به مفاهیمی همچون خانواده، ارتباطات و نقشهای فردی شدهاند. این تغییرات به مرور زمان سبک زندگی را دگرگون کرده و به مشکلاتی نظیر کاهش ازدواج، افزایش طلاق، کاهش جمعیت و آسیبهای معنوی و روحی انجامیده است.
آیتالله اعرافی اضافه کرد: برای مقابله با این تغییرات، نیاز به حضور جدیتر در عرصه تولید تئوریهای واسط وجود دارد. این تئوریها باید بتوانند مبانی فلسفی، فقهی و اخلاقی مستحکم را به فرهنگ و سبک زندگی تبدیل کنند. در این زمینه خلأهایی وجود دارد که نیازمند پر شدن از طریق فعالیتهای علمی و تولیدی است.
وی با تاکید بر ضرورت نظریهپردازیهای جدیدی با هدف تغییر درک و نگرش جوانان، دانشجویان و جامعه گفت: این امر تنها با پرداختن به مبانی بنیادین ممکن نیست و به فعالیتهای اجتهادی و علمی در لایههای مختلف نیاز دارد. نمونههایی از این تلاشها در گذشته مانند کارهای شهید مطهری موفق بودهاند، اما امروزه نیاز به گامهای عمیقتر و گستردهتر وجود دارد.
رئیس شورای سیاستگذاری حوزه های علمیه خواهران با بیان این که برای دستیابی به این اهداف، تربیت متفکران، فیلسوفان، متکلمان و مفسران در سطح بالا ضروری است، گفت: برنامهریزی برای تربیت حداقل ۱۰۰ متخصص برجسته از میان بانوان در بازه ۱۰ تا ۲۰ سال آینده، یکی از اهداف مهم است. این مسیر مستلزم گسترش گفتمانهای تبیینی، تبلیغی و تربیتی و آمادهسازی برای برداشتن گامهای بزرگتر در این حوزههاست.
لزوم توجه و حمایت از بانوان پژوهشگر
در ادامه سیده زهره برقعی ضمن تسلیت ایام فاطمیه عنوان کرد: قرآن کریم برای عظمت بخشیدن به قلم به آن سوگند میخورد و در آغازین آیاتی که بر پیامبر اسلام (ص) نازل شد صحبت از تعلیم، قرائت و قلم است.
وی اضافه کرد: تمدن اسلامی در مسیر شکلگیری خود با مشکلات درونی و تهاجمات بیرونی در عرصههای علمی و فرهنگی مواجه است و مهمترین آن هویت، نقش و کنشگری زن در زندگی فردی و اجتماعی و موازین و آموزهها مرتبط با آزادی و آزادگی است.
مدیر جامعه الزهرا (س) گفت: لازمه حرکت به سمت تمدن نوین اسلامی ارائه پاسخهای روشن و متقن و قابل ارائه در سطح جهانی است بر این اساس همایش کتاب سال بانوان میتواند قدمی کوچک اما حائز اهمیت برای نیل به تمدن نوین اسلامی باشد و با همین رویکرد دوره جدید این همایش به صورت بین المللی برگزار خواهد شد.
مدیر جامعه الزهرا (س) اظهار کرد: توجه و حمایت جدی از پژوهشگران زن و پژوهشگران عرصه زن و خانواده موضوعیت دارد و توجه ویژه به سرمایه گذاری در عرصه تحقیقات مربوط به علوم انسانی به صورت بنیادین و کاربردی برای بنیادهای فکر اسلامی دارای اهمیت است به همین خاطر پس از حمایتهایی که برای راهاندازی واحدهای پژوهشی خواهران در حوزههای علمیه صورت گرفت باید پشتیبانی برای اعتبار بخشی به پژوهشگران طلاب خواهر و رسمیت دادن به معاونت پژوهش جامعه الزهرا (س) در مجامع علمی اهتمام شود همچنین اختصاص بودجه و ابزارهای نوین پژوهشی مورد توجه باشد.
بانوان برجسته تاریخ اسلام به عنوان الگوهای موفق برای بانوان امروز معرفی شوند
همچنین آیت الله العظمی سبحانی در پیامی به این مراسم به اهمیت علم و دانش و معرفی الگوی مناسب پرداخت.
متن این پیام به شرح زیر است:
بسم الله الرحمن الرحیم
وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِیرٌ (مجادله /۱۱)
حضور شما محققان و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی به ویژه بانوان فرهیخته را گرامی می دارم و از تمامی مشارکت کنندگان در برگزاری چهارمین همایش کتاب سال بانوان به ویژه جامعه الزهرا (س) این شجره طیبه سپاسگزاری می کنم.
قلم و نوشتن مبدا تاریخ بشر است و ماندگار خواهد بود. امام صادق (ع) می فرماید: روزگار پرفتنهای بر مردم خواهد شد که جزو کتاب هایشان انس و آرامش نخواهند داشت.
آموزش و پژوهش در اسلام از اهمیت ویژه ای برخوردار است و آیاتی از قرآن کریم و احادیثی از پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین علیهم السلام به اهمیت علم و دانش تاکید دارند.
بانوان برجسته ای مانند حضرت خدیجه (س) و حضرت فاطمه (س) در تاریخ اسلام نقش های مهمی ایفا کردند و می توانند به عنوان الگوهای موفق برای بانوان امروز معرفی شوند.
آنچه انتظار می رود این است که آثار روز به روز فاخرتر شود و بتواند مشکلات اساسی بشر امروزی را عمدتا در اندیشه و شناخت است برطرف کند.
برگزاری چنین همایش هایی نقش بسزایی در شناخت استعدادها و توانمندسازی بانوان در عرصه علم و دانش و موثر است. امیدوارم با شناساندن بانوان دانشمند و فاضله چالش الگوهای نامناسبی که از جانب غرب امثال آن به بانوان ما معرفی شده است اصلاح گردد.
از خداوند متعال توفیقات روزافزون شما را خواهانم.
https://ihkn.ir/?p=39297
نظرات