این فیزیکدان، دومین تحول خیلی مهم حتی در جوامع غربی را حرکت از سمت تفکر پوزیتیوستی به سمت احیای فلسفه و الهیات در علوم دانست و تصریح کرد: پوپر میگوید وقتی دانشمند کار علمی میکند، ارزشها وارد میشود؛ یعنی دانشمند باید مراقب باشد که دادههای تقلبی را کنار بگذارد و نظریههایی را به کار بگیرد که ضرر نداشته باشد.
وی ایجاد انجمن اروپایی علم و الهیات در ۴۲ سال قبل با حضور شخصیتها مختلف اعم از فیزیکدانان، فیلسوفان، کشیشها و غیره، ایجاد انجمن فلاسفه خداباور، ایجاد انجمن بینالمللی علم و دین در ۱۹۹۰، ایجاد دانشکده علم و الهیات در دانشگاه آکسفورد، تاکید پاپ ژان پل دوم جهت آشنایی بخشی از کشیشها با علوم روز و نمونههایی از این دست را ناشی از این نتیجهگری دانست که «شعور و روح انسان را نمیشود با فیزیک توضیح داد؛ بلکه اصول خیلی نقش ایفا میکند.»
دکتر گلشنی درباره تغییر وضعیت در جامعه علمی غرب، گفت: در یکی از جلسات انجمن اروپایی علم و الهیات که در یکی از دانشگاههای معروف اسکاتلند برگزار شد، مطرح کردم که علم و دین یک فرهنگ دارند. رئیس دانشکده ریاضی یکی از دانشگاههای کانادا آمد و به بنده گفت «من و تو یک فکر داریم.» بنابراین در دنیا شاهد هستیم که خیلی افکار به هم نزدیک شده است و ما میتوانیم از آن بهرهبرداری کنیم.
عضو سابق شورای عالی انقلاب فرهنگی در عین حال گفت: متأسفانه نوعی خودباختگی در محیطهای علمی ما نسبت به غرب وجود دارد و خودمان را خیلی جدی نگرفتهایم. با توجه به تحولاتی که در غرب صورت گرفته و آثار خوب در جهت تفکر فلسفه اسلامی ما در غرب منتشر شده است، الآن موقعیت است که اگر حوزه ما وارد بحثهای بینالمللی شود، بتواند تعامل خوبی برقرار کند.
وی تاکید کرد: اعتقاد دارم بخشی از حوزویان لازم است به علوم روز تسلط پیدا کنند تا به زبان روز به شبهات پاسخ گویند.
دکتر گلشنی همچنین بیان داشت: به علامه مصباح یزدی عنوان کردم که این همه بر روی اسلامی کردن علوم انسانی کار میکنید ولی بخش بزرگی از الحاد از علوم تجربی میآید. بنابراین میتوانیم در فکر این باشیم که جهانبینی حاکم بر همه علوم، یک جهانبینی اسلامی باشد.
دکتر واعظی: شهید دکتر مفتح، سلسلهای از سلسله جنبان تئوریپرداز انقلاب اسلامی ایران بود
به گزارش روابط عمومی دانشگاه تهران، دکتر محمود واعظی، رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران با تسلیت شهادت حضرت زهرا سلام الله علیها و گرامیداشت روز وحدت حوزه و دانشگاه، با اشاره به اینکه شهید دکتر مفتح اولین رئیس دانشکدهای بود که خونش به پای مکتب ریخت و سلسلهای از سلسله جنبان تئوریپرداز انقلاب اسلامی ایران بود، گفت: شهید مفتح قبل از انقلاب اسلامی، زمینههای انقلاب اسلامی ایران را بارور کردند و در ایران بزرگ آگاهیآفرینی داشتند.
رئیس دانشکده الهیات دانشگاه تهران افزود: امروز در اقصی نقاط جهان هر جا پرچمی به نام مقاومت بلند است، بدون تردید سرچشمه گرفته از خون شهدای انقلاب اسلامی است.
وی با ابراز امیدواری نسبت به حرکت دانشگاه تهران به عنوان دانشگاهی کارآفرین، روزآمد و امیدبخش در جامعه اسلامی، گفت: شعار وحدت حوزه و دانشگاه به صورت مصمم، همافزا و ثمربخش بین اساتید حوزه و دانشگاه محقق شود.
نظرات