به گزارش خبرنگار پایگاه خبری – تحلیلی مفتاح علوم انسانی اسلامی، به نقل از خبرگزاری دانشجو؛ متن نامه بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر چهار دانشگاه تهران خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شوراری اسلامی به شرح زیر است:
هوالعلیم
«…در مسئلهی هوش مصنوعی، بهرهبردار بودن امتیاز نیست؛ این فنّاوری لایههای عمیقی دارد که باید بر آن لایهها مسلّط شد؛ آن لایهها دست دیگران است. اگر شما نتوانید لایههای عمیق و متنوّع این فنّاوری هوش مصنوعی را تأمین کنید، فردا اینها یک ایستگاهی مثل آژانس اتمی درست میکنند برای هوش مصنوعی ــ که الان دارند مقدّماتش را فراهم میکنند ــ که اگر چنانچه به آن ایستگاه رسیدید، باید اجازه بگیرید که در فلان بخش از هوش مصنوعی استفاده کنید، در فلان بخشِ دیگر حق ندارید استفاده کنید! اینجوری است؛ زرنگهای دنیا، فرصتطلبها و قدرتطلبهای دنیا دنبال این چیزها هستند…… در زمان دولت سیزدهم، سازمانی به نام “سازمان ملی هوش مصنوعی” زیر نظر رئیسجمهور تشکیل شد. اگر این سازمان همچنان با نظارت مستقیم رئیسجمهور به فعالیت خود ادامه دهد، امیدواری زیادی برای دستیابی به اهداف متصور در این حوزه وجود خواهد داشت.»
حضرت آیت الله خامنهای(اولین جلسه با هیئت دولت چهاردهم) ۱۴۰۳/۰۶/۰۶
با سلام و احترام
جناب آقای دکتر محمد باقر قالیباف ریاست محترم مجلس شورای اسلامی
با توجه به پیدایش فناوری هوش مصنوعی، سرمایهگذاریهای جهانی در این حوزه شدت گرفته است به نوعی که تمامی قدرتهای تکنولوژی و شرکتهای فناور در جهان با جدیت وارد رقابت در توسعه این فناوری نوظهور شدهاند. ارقام سرمایهگذاری و نتایج محیرالعقول این فناوری در سالهای اخیر نشان میدهد هوش مصنوعی در اداره آیندهی جهان نقشی کلیدی خواهد داشت و اکثر ابعاد زندگی و اقتصاد بشریت را دستخوش تغییرات چشمگیری خواهد کرد.
مضاف بر این، اشاره مستقیم و صریح رهبر انقلاب به این فناوری در دیدار اول هیئت دولت چهاردهم با ایشان، نیز اهمیت و فوریت توجه به این فناوری اقتدارآفرین را بیش از پیش عیان میکند.
به اذعان اساتید و متخصصان این فناوری، هوش مصنوعی قابل قیاس با سایر فناوریها نیست؛ فلذا نگاه حاکمیت به مسئله هوش مصنوعی میبایست فراتر از سایر فناوریها باشد و یادآور میشویم که ساختار و توجهات فعلی، پاسخگوی راهبَری و توسعه و نیاز روز افزون این فناوری نخواهد بود. چنانچه در سه سال گذشته هم پس از تاکید مقام معظم رهبری در دیدار با نخبگان (۱۴۰۰/۰۸/۲۶) مبنی بر «رسیدن به ۱۰ کشور برتر این حوزه»، با فاصله ۵۰ پلهای، جایگاه کشورمان در رتبهبندیهای جهانی رو به افول بوده (رتبه ۶۵) که نمایانگر عدم کارایی ساختار موجود و قلت توجهات نسبت به این فناوری است.
طبق بررسی انجام شده و با توجه به اهمیت و اولویت پرداختن به این فناوری، به یک نهاد بالادستی مجزا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و با سطح دسترسی بالا(زیر نظر شخص رییسجمهور) نیاز است تا فرایندهای مربوط به این مسئله تسریع شود.
همچنین تجربه کشور ما در مسائلی در این سطح اهمیت مثل مسئله هستهای و همچنین راهبرد کشورهای دیگر برای پیشرفت این مسئله نیز این نیاز به چنین سازمانی را تأیید میکند.
جهت توضیح بیشتر لازم است گفتهشود که در سالهای اخیر کشور های پیشرو در تکنولوژی با تاسیس نهادهای بالادستی سعی در چابکسازی و در اولویت قراردادن این فناوری در سازوکارهای حاکمیتی خود کردهاند به شکلی که می توان گفت تمامی کشورهای صاحب فناوری حال حاضر، نهادی چابک، تخصصی و دارای اختیارات، هم رده با سایر وزارتخانهها و سازمانها برای پیگیری ویژه توسعه فناوری هوش مصنوعی تاسیس کردهاند تا راهبَری این فناوری آیندهساز، اقتدارآفرین و کلیدی را برعهده بگیرد.
با این اوصاف تعلل در اجرای سند ملی هوش مصنوعی و عدم ارائه اساسنامه سازمان ملی هوش مصنوعی (مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی) توسط معاونت علمی ریاست جمهوری پس از اتمام مهلت سهماهه تحویل آن در ۳۰ بهمن ۱۴۰۳ پذیرفته نیست. همچنین ایجاد وقفه در تصویب طرح ملی هوش مصنوعی در کمیسیون مجلس و جهت دهیهای عوامل ذینفع در جلسه کمیسیون مجلس، بهطوریکه تضاد منافع بعضی نهاد های مرتبط با این موضوع مشهود است را مذموم می دانیم و یادآور میشویم که وضعیت موجود هوشیاری بیش از پیش نمایندگان دلسوز و محترم مجلس را میطلبد.
به عنوان تشکل دانشجویی دغدغهمند این فناوری نوظهور و اقتدارآفرین و دانشجوی مرتبط با حوزه تخصصی هوش مصنوعی، انتظار داریم:
با پیگیری و تصویب فوری قانون «طرح ملی هوش مصنوعی» توسط نمایندگان مجلس شورای اسلامی به عنوان فصل الخطاب و مکمل قوانین و اسناد موجود در این حوزه انتظار میرود با تصویب اساسنامه «سازمان ملی هوش مصنوعی» به عنوان سازمانی مستقل و دارای اختیارات تخصصی، توسعه این فناوری توانبخش و امیدآفرین در کشور شتاب و سرعت بیشتری بگیرد .
رهبر معظم انقلاب:«هر ملّتی که امروز در زمینهی این دانشهای جدید…عقب بیفتد، سرنوشتش، سرنوشت آن ملّتهایی است که در آغاز انقلاب صنعتی عقب افتادند و سرنوشتشان شد استعمارزدگی، شد زیر دست بودن، شد فقیر ماندن، شد ذلیل شدن.» ۱۳۹۷/۱۱/۳
کارگروه تخصصی هوش مصنوعی
بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی
برق و کامپیوتر دانشگاه تهران
۱۴۰۴/۰۱/۳۰
بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشکدگان فنی دانشگاه تهران
بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه صنعتی شریف
بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر
بسیج دانشجویی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه علم و صنعت
رونوشت به:
ریاست جمهوری اسلامی ایران
دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات
کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی
سازمان ملی هوش مصنوعی ایران
نظرات